Mit csinál egy promóter?

2021. 11. 04.

Dudás Endre, a Duen Rally oldal tulajdonosa Őry Tamással, a Truck Race Promotion Kft. vezetőjével beszélgetett a III. Rally Hungary után. Azt reméljük, hogy az interjú elolvasása után mindenki számára világos, hogyan is épül fel egy ilyen nemzetközi licenszet használó Európa-bajnoki futam.

Először is azt kell látni, hogyan áll össze egy ilyen verseny, kik a szereplők.

A rendező. Ma Magyarországon egyetlen rendezőnek van olyan licensze, amivel nemzetközi rendezvényt rendezhet a raliban, ez a Kelet Autósport. Ezért rendezi az Európa-bajnoki futamot a Kelet Autósport.


A promóter. Eddig a Truck Race Promotion volt a futam promótere. Idén belépett egy új szereplő, a Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség.


Bocsánat, hogy közbevágok, de az már több médium megnyilatkozásából is kiderült, hogy nem nagyon tudjuk, mi is ez a HUMDA, mi a szerepe?

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által létrehozott szervezet, aminek az a szerepe, hogy a magyar autó- és motorsportot felügyelje és valamilyen szinten segítse, fejlessze. A HUMDA elsődleges feladata az, hogy foglalkozzon az autó-, motorsport infrastruktúrájával és olyan programokat indítson, ami a kiválasztást és a tehetséggondozást segíti és ezen kívül nagyon komoly feladata a közlekedés-biztonság fejlesztése. A HUMDA állami cég, és azt gondolom, hogy nagyon pozitív dolog, hogy belépett ebbe a rendszerbe.


Visszatérve a szereplőkre: az MNASZ az FIA-nak, a Nemzetközi Autómobil Szövetségnek a helyi szervezete. Ő felel azért, hogy a versenyt bejelentse és Ő tartja a kapcsolatot az FIA tisztségviselőivel.


A Rendező megépíti a pályákat, biztosítja a sportszakmai hátteret, a sportbírókat, a marshallokat, a biztonsági személyzetet és Ő gondoskodik a nézői biztonságról.


A nemzetközi promóter az FIA-tól megvásárolja egy adott versenysorozat rendezési jogát, ez jelen esetben az Eurosport Events. Ő helyi promótereket keres, akik biztosítják az anyagi hátteret ahhoz, hogy egy versenyt meg lehessen rendezni egy országban.


Egy öt éves együttműködés zárul le az idén, mi 2017-ben kezdtünk el a TRP részéről az Eurosport Events-el tárgyalni, 2018-ban volt egy kandidáló versenyünk és a szerződés szerint megvolt a három futam. Nagyon jó kapcsolatot építettünk ki a Eurosport Events-el és Jean-Baptiste Ley-el. Nagyon korrekt kapcsolatban voltunk vele, nagyon szerettük a közös munkát és sajnáljuk, hogy ennek vége van. A mi dolgunk az volt, hogy biztosítsuk a hazai forrást, a szponzorokat és a vagyoni értékű jogokat próbáljuk eladni, ami azt jelenti, hogy támogatókat próbáltunk behozni a rendezvényre. Mivel ez egy drága rendezvény, ezért van szükség arra, hogy például jegyet értékesítsünk. Ezt állandóan támadják, de talán mindenki megérti, hogy egy ilyen nagy volumenű eseménynél bevételeket kell produkálnunk, hogy a költségvetésben megtaláljuk az egyensúlyt. Ez a promóter alapvető feladata.


Úgy gondoltuk, hogy a legegészségesebb felállás az lenne egy ilyen rendezvényen, hogy a helyi promóter és a rendező ugyanaz a szervezet. Volt erre törekvésünk az elmúlt években, szerettünk volna a rendező és a promóter is lenni, de ezt az MNASZ nem támogatta. Nyilván tudomásul vettük, ezért a rendezővel együttműködve felosztottuk egymás között a feladatokat.


A TRP feladata, hogy a HUMDÁval szerződéses viszonyban támogatókat hozzon a rendezvénynek. Emellett magunkra vállaltuk még a verseny azon elemeinek a megvalósítását, amik promóciós célokat szolgálnak, amik segítenek abban, hogy eladható legyen a rendezvény.


Az egyik ilyen elem a SuperSpeciál a RabócsiRingen pénteken. Azt teljes egészében mi építettük fel, mi gondoskodtunk a rendezvénytechnikáról, biztosítottuk a fény- és hangtechnikát, szerveztük a jegyértékesítést, a beléptetést és mi alakítjuk ki a VIP részt. Ez a rendezvénynek egy fontos része, mindamellett, hogy egy látványos show eleme. A nemzetközi promótertől nagyon pozitív visszajelzéseket kapunk évről évre.


A másik rész, amivel mi foglalkozunk, az a városi gyorsasági szakasz. A teljes pályaépítés, a nyomvonal kialakítása, az egyeztetés a várossal, a rendőrséggel és az összes hatósággal és az ehhez kapcsolódó logisztika, lezárások mind-mind a mi dolgunk volt. Plusz az egész branding-elése. Ide be tudjuk hozni a támogatókat. A legfontosabb ezen a szakaszon, hogy nagyon sok néző előtt, nagyon biztonságos körülmények között tudjon versenyezni a mezőny. Elmondhatjuk, hogy ez már a harmadik alkalom volt, hogy megrendezésre került és stabilan 12-15 ezer néző látogat ki erre a gyorsaságira. Teljesen ingyenes ez a része a versenynek az érdeklődők számára, ezt biztosítjuk a városnak, a lakóknak, megköszönve azt, hogy befogadtak minket. Ezt az egészet saját biztonsági tervvel és személyzettel bonyolítjuk le. Szerintem ez is egy kiemelt része a rendezvénynek


Ezenkívül mi készítettük a rajt-céldobogót, ami, ismerve a külföldi példákat, szerintem nemzetközi nívójú. Nagyon fontos része ez is a versenynek, próbáljuk évről évre magas színvonalon lebonyolítani. A nemzetközi promóter elvárásait próbáljuk teljesíteni. Fontos számára, hogy a rajt és a céldobogó alkalmas legyen arra, hogy professzionális képeket, vágóképeket lehessen ott készíteni, a bajnoki sorozat színvonalának megfelelően közvetíthető legyen, ikonikus helyszínen legyen. Szerintem ez is rendben volt.


Vannak még bizonyos részfeladataink, amiket a versenyt megelőzően és a verseny alatt is teljesítenünk kell. Mi tartjuk a kapcsolatot a nemzetközi promóterrel, nekünk van kapcsolatunk a várossal. Segítünk felépíteni a szervizparkot, a médiaközpontot.


Van még egy pont, amit mi intézünk és emiatt kapunk néha támadást: ez a jegyértékesítés. Felmerült például, hogy miért van biztonsági ember a jegyértékesítésnél és miért nem máshol vannak. Mi azért tudunk felelni, amit mi csinálunk. A jegyértékesítési pontokat próbáljuk biztonságosan megszervezni, hogy hozzájáruljunk a rendezvény sikeréhez. Természetesen, ha valaki nem akar jegyet venni, van rá lehetősége, ki tudja kerülni a jegyértékesítési pontokat, nem foglalkozunk vele. De ez egy olyan bevételi forrás egy ilyen színvonalú rendezvénynél, ami elengedhetetlen.


Volt egy neuralgikus pontja a rendezvénynek: ez az építés alatt álló tokaji híd. Alapvetően úgy indult a szervezés, hogy nem lehet megvalósítani, hiszen nem lehet átkelni a hídon. Akkor mi felvettük a kapcsolatot a rendőrséggel, a szakhatóságokkal és kidolgoztunk egy olyan módszert, amivel meg tudtuk oldani azt, hogy a versenyzőket úgy át tudjuk vinni a hídon, hogy nem borítjuk ezzel fel az időtervet. Ebben természetesen együtt dolgoztunk a versenyirányítással, a rendezővel, de alapvetően a mi szellemi termékünk volt ez a megoldás, amire nagyon büszkék vagyunk. A futam után Tokaj városától köszönő levelet kaptunk, miszerint amióta a hídépítés folyik, azóta ilyen profi módon nem volt megoldva az áthaladás.


A feladatunk tehát a promóció mellett a problémamegoldás volt. Ahol van ránk szükség, ott szívesen segítünk. Most ezek a részfeladatok voltak azok, amik ránk hárultak. Ezeket igyekeztünk a legjobb tudásunk szerint megoldani.


Mit csinált most a HUMDA és mit a TRP?

Az, hogy a HUMDA belépett promóterként, az azt jelentette, hogy erre az eseményre a HUMDA kötött szerződést az Eurosport Events-el. Egyfajta jogi és szerződéses garanciát nyújtott a nemzetközi jogok birtokosának. Mivel köztudott, hogy állami garancia van a rendezvény mögött, így a nemzetközi promóternek is a legnagyobb garancia volt, ha egy állami céggel tud szerződni a versenyre. A HUMDÁ-nak főleg ilyen jellegű szerepe volt a rendezvénnyel kapcsolatban. Mi pedig a HUMDÁ-val szerződtünk és azokat a tevékenységeket végeztük idén is, amit a korábbi években.


Mit lehet tudni a jövőről? Új lesz a nemzetközi promóter… Már elkezdődtek esetleg a tárgyalások, vagy még meg kell várni, hogy az új promóter beüljön a székébe?

Nem kell várni! Van egy kapcsolatrendszerünk, már tavaly óta kapcsolatban vagyunk az új promóterrel. Ez az a cég, amely a WRC-t és a Rallycross VB-t is szervezi. Valószínűleg a HUMDA fog szerződést kötni és neki is van jogosultsága tárgyalni. Annyit tudok mondani, hogy jó esély van rá, hogy folytatódni fog a Rally Hungary. Voltak már tárgyalások a jövő évi időponttal kapcsolatban. Bizakodó vagyok.


Nyíregyháza, Tokaj, Zemplén bebizonyította, hogy nagyon jó házigazdája a rendezvénynek! Egy rendkívül nehéz verseny, nagyon férfias, nagyon embert próbáló körülményekkel, évről évre más-más nehézségekkel.


Volt arról szó, hogy tavaly sárga lapot kapott a rendezvény és a mostani futam sem volt egyszerű… Nagyon sok külső tényező nehezítette a zökkenőmentes lebonyolítást. 

Mennyire áll rosszul a szénája ennek a futamnak?

Meg kell várni, amíg az FIA hivatalosan elküldi a véleményét. Ennek még most nincs itt az ideje. Ők mondják meg, hogyan ítélik meg az idei rendezést. Több oldalról is ellentmondásos hírek érkeztek, nagyon nagy hullámokat vert a rendezvény. Nem is emlékszem arra, hogy az elmúlt években ennyire nagy lett volna a visszhang. Nagyon sok támadást kaptunk. Ezért is van az, hogy több média is megszólaltatta a résztvevőket. A rendező már két interjút is adott az elmúlt napokban, hogy ő hogyan látja a verseny történéseit. Én nyilván a saját szerepünket tudom csak elmondani, azt, hogy mi mivel foglalkoztunk. Azt is el tudom még mondani, hogy a nemzetközi promóter a mi munkánkat illetően nagyon pozitív visszajelzést adott. 


Bízom benne, hogy tudjuk folytatni ezt a munkát, nagyon sok energiánk van abban, hogy idehoztuk ezt az Európa-bajnokságot. 2017-ben kezdtük el a tárgyalásokat, 2018-ban a kandidáló futam után szerződést kötöttünk és három éven keresztül részt vettünk a lebonyolításban. Büszke vagyok arra, hogy ilyen nagyszerű házigazdát találtunk, mint Nyíregyháza. A rallykedvelő emberek jól tudják, hogy a Zemplén Rally-t támasztottuk fel, ami korábban azért nem tudott megmaradni a versenynaptárban, mert nem volt egy olyan város, amelynek meg lett volna a gazdasági ereje ahhoz, hogy egy ilyen versenynek a központja legyen. Nyíregyháza mögénk állt, megszerették a rally-t és úgy gondolom, hogy a versenyzők és a szurkolók is megszerették Nyíregyházát. Nagyon vendégszerető emberek vannak itt és nagyon remélem, hogy ezt tovább tudjuk vinni.