Nagyobb szerepet vállalnánk

2021. 11. 29.

A verseny korábbi promótere az I. ZEG Rallyshow teljeskörű megszervezése révén már igazolta a felkészültségét.

A Truck Race Promotion Kft. (TRP) egyetért a HUMDA Magyar Autó - Motorsport és Zöld Mobilitás - fejlesztési Ügynökség Zrt. álláspontjával, amely szerint ki kell értékelni a Rally Hungary lebonyolításának sikerességét és fejleszteni kell a hazai raliversenyek szervezési és biztonsági folyamatait. A rendezvény egykori promótereként és az I. ZEG Rallyshow révén szerzett tapasztalatokra építve a TRP a továbbiakban nagyobb szerepet kíván vállalni a sportesemény sikeres lebonyolításában.

Egy hónappal a 2021-es Rally Hungary megrendezése után az esemény promótere, a HUMDA kezdeményezte, hogy a versenyzők, a szurkolók, valamint a rendezők visszajelzéseit is figyelembe véve kiértékelés készüljön a hazai lebonyolítás eredményességével kapcsolatban. A Truck Race Promotion Kft., mint alvállalkozó egyetért ezzel és fontos célnak tekinti a jobb, biztonságosabb és élvezhetőbb versenyrendezést.

A Truck Race Promotion (TRP) 2019-ben kötött megállapodást a Eurosport Eventsszel az I. Rally Hungary megszervezéséről, miután 2018-ban egy kandidáló verseny részeként felélesztette a régi Zemplén ralik nyomvonalát. A Rally Hungary 2020-ban a koronavírus-járvány fenyegetése közepette is az FIA European Rally Championship (ERC) naptárának része volt, nagyszerű pilótákat vonzott Magyarországra, több tízezres nézőszámmal.

A TRP a rendezvény színvonalának további fejlesztése érdekében a promóteri feladatokat 2021-től átadta, és az idei Rally Hungaryn a Rabócsiringen megtartott super special szakasz, valamint a Nyíregyháza területén kialakított rajtceremónia és a városi szakasz biztonságos és sikeres lebonyolítására koncentrált.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) értékelése alapján mindkét részterület a rendezvény legkiemelkedőbb elemei közé került, a nemzetközi szakemberek méltatták a Rabócsiringen és Nyíregyháza belvárosában kialakult hangulatot, utóbbit a rendezvény fénypontjaként jellemezték. Kiemelték, hogy rajongók ezrei élvezhették a versenyzést megfelelő és biztonságos elhelyezéssel. A két szakaszt az elvárt sztenderdeket meghaladó minősítéssel értékelték.

Az előzetes vizsgálatok alapján felmerülhetnek olyan hiányosságok, amelyek a TRP és a HUMDA hatáskörén kívül esnek. Ennek az az oka, hogy a promóter alapvetően finanszírozási, jegyértékesítési, marketing és kommunikációs feladatokat lát el. A sportszakmai és biztonsági teendőkért minden esetben az FIA-val szerződéses viszonyban álló, megfelelő licensszel rendelkező rendező felel.

Az idei tapasztalatok alapján, az értékelési folyamat függvényében a TRP a jövőben nagyobb részt kíván vállalni a Rally Hungary lebonyolításában annak érdekében, hogy biztosítsa a rendezvény jövőjét az FIA ERC versenynaptárában.

A 2021 augusztusában megrendezett I. ZEG Rallyshow alkalmával a TRP a HUMDA-val együttműködve a promóteri feladatok mellett a sportszakmai területet és a lebonyolítást is felügyelve hagyományteremtő autósport-eseményt hozott létre, és igazolta, hogy felkészült egy nívós raliverseny teljeskörű lebonyolítására.